Morag onze Koningin

moraghoofd

Morag de huifbed Koningin


Morag is volgens Wikipedia de naam van een soort monster dat volgens de Schotse mythologie zou leven in Loch Morar, een Schots meer dat meer dan 300 meter diep is.
Voor de Prinses Maxima manage is Morag de koningin van het huifbed geworden.

Zo’n 15 jaar geleden is deze prachtige Tinker dame aangekocht. Ze heeft de eerste jaren bij de manege vele, vaak meervoudig, gehandicapte ruiters laten genieten van het paardrijden. Een betrouwbare kracht die zich volledig inzette voor elke ruiter die op haar rug mocht zitten, die daarbij zichtbaar genoot van de mooie gestroomlijnde bewegingen van Morag. Ze heeft geleerd om onder het huifbed te lopen en ook daar bewees ze een enorme goede kracht en leider te zijn. Met veel rust en een mooie regelmatige stap was zij het perfecte huifbedpaard.

In de paardenkudde heeft ze zichzelf zeker niet onder laten sneeuwen want Morag heeft bewezen leider gedrag niet te schuwen. Ze was de topper van de stal en stond bovenaan in de rangorde. Tot het noodlot toesloeg. Morag begon wat moelijker te lopen en zelfs zo erg dat ze niet meer ingezet kon worden in de lessen. Vele onderzoeken volgden welke niet altijd even leuk waren.
Uiteindelijk werd het probleem gevonden. Morag had een chronische tussenwervelonsteking van de ruggenwervels. Door deze rugproblemen is ze verkeerd gaan lopen om zo de pijn zoveel mogelijk te ontwijken en daardoor kwam aan het licht dat het niet goed met haar ging.

Een goede, sterke rug is juist heel belangrijk om onze ruiters te kunnen dragen. Gelukkig was er een oplossing voorhanden. Een methode waarbij er goudkorreltjes in de rug geplaatst worden. Maar zoals je begrijpt, ook een zeer dure oplossing. De Manege heeft besloten om dit toch te doen, omdat Morag al bewezen had dat ze een geweldig karakter heeft. En het bleek een gouden greep te zijn. Morag knapte zienderwijs op en ze zou eventueel weer ingezet kunnen worden. Echter heeft de manege besloten dat het beter is om haar rug zoveel mogelijk te ontlasten, om zo nog langer plezier van haar te kunnen hebben. Dat is het moment geweest waarop Morag uitsluitend als huifbedpaard werd ingezet en deze zeer belangrijke taak mocht gaan uitvoeren.

En dat hebben we geweten. Morag heeft nooit, en dan bedoel ik ook echt nooit, een misstap onder het huifbed gezet. Ze werkte heel hard, alle dagen van de week en heeft heel veel jaren en heel veel rondjes met heel veel cliënten gemaakt. Samen met Marieke vormden ze een gouden span. Hoewel Morag ook wel vond dat Marieke niet hard genoeg haar best deed. En dat ging niet onopgemerkt voorbij want Morag schuwde niet om Marieke een corrigerende beet in haar hals te geven. Een aantal van onze huidige huifbedkoetsiers heeft zij ook geholpen om te leren huifbedrijden. Want wat je ook verkeerd deed, Morag corrigeerde het allemaal want zij wist precies hoe het moest. Een dame met een enorme werklust en een ijzeren mentaliteit.

Op een gegeven moment begon Morag te hoesten. Niks om je in eerste instantie zorgen over te maken, maar het hoesten werd steeds erger. Het bleek dat ze een luchtwegaandoening had, wat leek op astma. Vele medicijnen volgden om haar longen zo goed mogelijk gezond te houden. Ze kon niet meer op stro staan omdat dat te stoffig was. Soms hoorde je een enorme hoestbui wat een hartverscheurend gevoel achterliet. Ze kreeg medicijnen via een pufje toegediend. En dat ging niet altijd even makkelijk. Maar door de medicatie werd het hoesten minder en ging het weer langzaam de goede kant op. De astma stak met enige regelmaat de kop op, om vervolgens met medicatie en veel frisse lucht weer onder controle gebracht te worden.

Toen beide dames Morag en Marieke op leeftijd begonnen te raken, is er een nieuw paard gekomen genaamd Kildare. Het huifbed is voor veel paarden een vreemde kar waarin ze ook nog een opgesloten gevoel hebben. Iets wat een paard van nature niet heel prettig vindt. Kildare is door het menteam getraind om onder het huifbed te kunnen lopen. Maar de grootste bijdrage in de training van Kildare was toch Morag. Zij liet keer op keer zien hoe geweldig het is om onder het huifbed te lopen, maar vooral hoe het moest. Morag was dus niet alleen de koningin van het huifbed, maar zeker ook de koningin van het trainen van andere paarden.

Naarmate de jaren vorderden en ze inmiddels haar maatje Marieke moest missen ging Morag steeds minder lekker in haar vel zitten. Ook het huifbedteam zag dat Morag vaak wat droevig en vermoeid was. Tenslotte was het inmiddels een dame op leeftijd geworden. Na lang wikken en wegen, is uiteindelijk besloten om Morag niet meer in te zetten en opzoek te gaan naar een mooie plek waar ze in alle rust kan genieten van haar pensioen. En deze plek is nu gevonden. Een prachtige plek in het noorden van het land, waar ze alle liefde en aandacht zal krijgen en mag genieten van alles wat een paard leuk vindt.

Morag, een paard wat eigenlijk de naam GOUD had moeten krijgen. Goud in haar rug, goud eerlijk, goud voor de ruiters, goud als leermeester voor de andere huifbed paarden, goud voor de huifbedkoetsiers, goud voor de huifbedruiters, goud voor de Prinses Maxima Manage. Daarom mag ze nu aan haar volgende gouden jaren beginnen, namelijk haar pensioen.

Van mij krijgt Morag goud, omdat ze wat mij betreft altijd op nummer 1 zal staan. Met pijn in mijn hart en een traan over mijn wang zal ik afscheid van haar nemen, niet alleen van verdriet maar zeker ook van dankbaarheid en vreugde voor alles wat ze voor de manage en haar ruiters gedaan en betekent heeft. En daarom zeg ik:

BEDANKT LIEVE, LIEVE, KONINGIN VAN HET HUIFBED
Namens alle mensen van de Prinses Maxima manager, huifbed- grooms en koetsiers wensen wij Morag een prachtig pensioen toe.

Bianca


Lees het verslag van Jolanda waar Morag, samen met Ollie, terecht zijn gekomen Morag en Ollie verhuisd naar Friesland